از خواص زرشک بیشتر بدانید | تغذیه سالم

از خواص زرشک بیشتر بدونین

از خواص زرشک بیشتر بدونین

بررسی خلاصه

استفاده دارویی از زرشک قدمتی بیشتر از ۲۵۰۰ سال داره. از این ماده در طب سنتی هند واسه درمان اسهال، کاهش تب، بهبود اشتها، رفع ناراحتی معده استفاده می شده. امروزه در ایران از زرشک به طور زیادی واسه مقاصد دارویی مثل مشکلات صفراوی (مانند مریضی کیسه صفرا) و سوزش سر دل استفاده می شه.

بربرین، می تونه از رشد باکتریا در لوله های آزمایش جلوگیری کنه و در کارکرد بهتر سیستم ایمنی به درد بخور و نقش کمک کننده داشته باشه. عصاره حاصل از زرشک دارای اثرات مفیدی بر سیستم قلبی عروقی و همین طور سیستم عصبیه. همچین این ماده می تونه در درمان پرفشاری، تاکی کاردی (ضربان قلب سریع)، بعضی مشکلات عصبی، مانند صرع و تشنج به درد بخور باشه. تحقیقات گذشته نشون میده که زرشک خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و می تونه در جلوگیری از دچار شدن به بعضی سرطانا به درد بخور باشه.

در زیر به بعضی بیماریا اشاره می شه که زرشک در بهبودی اونا می تونه نقش موثری اجرا کنه:

عفونت و مشکلات پوستی

زرشک واسه کاهش التهاب، درمان عفونت ادرار (مثانه و عفونتای دستگاه ادراری)، معده و روده، دستگاه تنفسی (گلو درد، گرفتگی بینی، سینوزیت، برونشیت)، درمان عفونت های پوستی و یا مهبل استفاده میشن. عصاره زرشک می تونه نشونه های حاصل از شرایط جور واجور پوستی مثل پسوریازیس و جوش رو بهتر کنه. البته تحقیقات بیشتری واسه تایید این یافته ها نیازه.

اسهال

زرشک می تونه در درمان اسهال (مانند اسهال به وجود اومده به وسیله مسمومیت غذایی) به درد بخور باشه. تحقیقات کمی نشون میده که زرشک می تونه نشونه های مریضی رو خیلی سریعتر از آنتی بیوتیکا بهتر کنه. شاید این موضوع به خاطر این باشه که زرشک خاصیت قابض داره با این حال آنتی بیوتیک ها در کشتن باکتریای موجود در روده موثرتر هستن.

به خاطر عواقب جدی در مورد اسهال باکتریایی، اگه از زرشک واسه درمان اسهال استفاده می شه بهتره این دروه درمان با داروهای آنتی بیوتیکی تکمیل شه. البته باید حواستون باشه که مصرف زرشک به همراه آنتی بیوتیکا می تونه اثرات اونا رو نابود کنه. قبل از مصرف این دو با هم، بهتره با دکتر خود مشورت کنین.

توضیحاتی در مورد گیاه زرشک

زرشک درختچه ای تیغ دار به اندازه ۱ تا ۵ متره. چوب اون به رنگ قرمز، قهوه ای یا زرده. برگای اون بیضی شکل با دندانه های اره ای و میوه اش قرمز رنگ بیضوی شکل و ترش مزه است.

گلای زرد رنگ اون در انتهای بهار و اوایل تابستون شکوفه میدن و بعد کم کم رنگ قرمز به خود میگرند. ریشه، پوست درختچه و میوه اون واسه مقاصد دارویی مورد استفاده قرار می گیرن.

زرشک از چی ساخته شده؟

ساقه، پوست ریشه و میوه زرشک شامل آلکالوئیدها بوده که یکی از مهم ترین اونا بربرینه.

تحقیقات آزمایشگاهی در لوله های آزمایش و روی حیوانات نشون میده که بربرین خاصیت ضد میکروبی (کشنده باکتریا و انگلا)، ضد التهابی، کاهنده فشار خون، آروم بخش، ضد تشنج داره. بربرین هم اینکه سیستم ایمنی بدن رو تحریک می کنه.

اشکال جور واجور زرشک در بازار

زرشک به شکل کپسول، عصاره، خیسانده و پماد موضعی هست. ریشه های خشک شده زرشک هم می تونن در چای مورد استفاده قرار گیرند. عصاره زرشک به صورت استاندارد شامل ۸ الی ۱۲ درصد آلکالوئیده.

چیجوری زرشک رو مصرف کنیم؟

کودکان: اطلاعات و دلایل کافی در مورد دوز مصرفی مناسب واسه کودکان موجود نیس. پس بهتره در مورد مصرف اینگیاه واسه کودکان با یه دکتر متخصص مشورت کنین.

بزرگسالان: مقدار دوز مصرفی باید به وسیله یه فرد متخصص تعیین شه. زرشک رو نباید واسه دراز مدت مورد استفاده بذارین.

هشدارها:

استفاده از گیاهان دارویی کاری زمانبر بوده و واسه درمان بیماریا باید صبور بود. هم اینکه گیاهان دارویی می تونن مشکلات جانبی هم دارا باشن و با بقیه داروها و حتی گیاهان هم تداخل دارا باشن. پس بهتره این گیاهان رو با مشورت دکتر متخصص استفاده کنین. آدمایی که مقدار مناسب و کافی از زرشک رو مصرف می کنن، هیچ آسیب جانبی گزارش نکرده ان.

مواردی مثل خون دماغ و استفراغ در مورد مقادیر زیاد مصرف دیده شده. در کودکان، بربرین ممکنه با کارکرد کبد تداخل بسازه.

زنان باردار هم نباید زرشک مصرف کنن چون می تونه باعث انقباضات رحمی شده و سقط جنین رو موجب شه.

تداخلای احتمالی:

هنوز در مورد تداخل دارویی زرشک و بقیه داروها اطلاعات کافی در دسترس نیس. با این حال، زرشک می تونه با موارد زیر تداخل داشته باشه.

آنتی بیوتیکا: مصرف زرشک با آنتی بیوتیکا ممکنه اثر آنتی بیوتیکا رو کم کنه. در مورد مصرف این دارو به همراه آنتی بیوتیکها بهتره با دکتر مشورت کنین.

ضد انعقادها: زرشک ممکنه اثر رقیق کنندگی این دارو رو عوض کنه. بهتره از مصرف این دو با هم دوری کنین.

آنتی هیستامین: زرشک می تونه اثر آنتی هیستامین رو زیاد کنه.

داروهای ضد فشار خون: زرشک ممکنه اثر این داروها رو زیاد کنه. اگه شمام داروی فشار خون مصرف می کنین بهتره زیاد زرشک نخورین.

سلکوکسیب: زرشک ممکنه با این دارو هم تداخل داشته باشه.

دیورتیکا: زرشک می تونه اثر این داروها رو زیاد کنه. بهتره قبل مصرف این دو با هم با دکتر خود مشورت کنین.

داروهای مربوط به دیابت: زرشک ممکنه قند خون رو پایین بیاره و اثرات این داروا رو بیشتر کنه. اگه دارویی واسه دیابت مصرف می کنین، بهتره زرشک نخورین.

.

منبع :