بک لینک چیه؟
پس از گذشت مدتها از به وجود اومدن تعاریفی مثل بک لینک و چیزهای دیگه در سئو٬ کمتر در وب فارسی به معنای دقیق اونا توجه کردهایم و بعضی وقتا اونا رو با چیزهای دیگه اشتباه گرفتهایم. یکی از این مفاهیم بک لینکه که الان تعریف اون در بین مدیران سایتها و شاید بعضی مشاورین سئو کمی با اون چیزی که در واقعیت هست فرق داره. در اول بد نیس نگاهی به نتیجه گوگل در مورد جستوجوی What is a backlink بیاندازیم:
بک لینک یک لینک خروجی از یک صفحه به صفحه دیگره. هرچه بک لینک بیشتری به سایت شما روونه شه٬ سایتتون محبوبتر هستش. بک لینک یعنی لینکهایی که یک سایت دیگه به سایت شما می ده. حالا این بک لینکها می تونن از سایتهای در ارتباط و نامربوط باشن و یا اثر مثبتی روی سایتتون داشته باشن و یا حتی باعث افت رتبه اون شن.
بک لینکهای خوب و بد
چه بک لینکهایی مفید هستن؟
در یک کلام٬ بک لینکهایی که به شکل طبیعی به وسیله نویسنده/مدیر سایت به سایت شما با یک متن و عبارت در ارتباط به سایت شما ایجاد شده باشن بک لینک خوب نامیده میشه. این بک لینکها نباید از سایتهای اسپم بیان٬ نباید تعداد لینکهای خروجی اون سایت خیلی زیاد باشه٬ نباید از سایتی با اعتبار خیلی پایین که مثل اسپم است بیاد٬ نباید سایت لینک دهنده با سایت شما از نظر رابطه موضوعی خیلی ناشناس باشه و فاکتورهای دیگری که مهمترین اونا موارد اشاره شده بود.
چه بک لینکهایی مضر هستن؟
مگه میشه که لینکی مضر باشه؟ بله، روزانه خیلی از سایتهای اسپم به دنیا میان و با دریافت و ایجاد لینکهای غیرطبیعی و اسپم به نتایج بالای گوگل میان و بعد پنالایز میشن! بک لینکهای مضر اونهایی هستن که از سایتهای نامربوط میباشن٬ دارای تعداد لینکهای خروجی خیلی زیادند٬ از سایتهایی با IPهایی که اسپم شناخته شدهان هستن ٬Anchor text شما رو خیلی تکرار کردهان و خودشون هم تولید محتوا نمیکنن.

چه چیزایی در کیفیت یک لینک موثر هستن؟
Anchor text: انکر تکست٬ همون متن یا عبارتیه که به یک صفحه دیگه لینک میشه. حالا چطوری اثر میگذارد؟ وقتی با عبارتی مربوط به صفحهای که می خواهید به اون لینک بدین٬ انگار یک سیگنال به گوگل فرستادهاید که این انکرتکست با این صفحه مرتبطه و گوگل می تونه رتبه اون کلمه رو با توجه به دیگه عوامل زیاد کنه.
Domain Authority: این عامل به وسیله شرکت Moz به وجود آمده. سن دامنه٬ تعداد لینکهای ورودی٬ کیفیت لینکها٬ فعالیت سایت در شبکههای اجتماعی و .. در افزایش یا کاهش این عامل موثر هستن. این امتیاز می تونه در مشخص کردن کیفیت یک لینک موثر باشه.
Page Authority: اعتبار صفحه مثل Domain athority به وسیله شرکت Moz ارائه میشه که در مورد لینکهای ورودی٬ کیفیت اونا و اعتبار کلیهمون صفحه مشخص میشه.
دریافت لینک از سایتهای کشورتون: اگه سایتی با زبون فارسی دارین٬ بهتره لینکهایی که میگیرید از سایتهایی باشن که دارای دامنه .ir هستن. چون شانس شما رو واسه دریافت رتبه بالاتری در نتایج جست و جوی ایران افزایش میدن. اما ممکنه باعث افزایش رتبه شما در نتایج جستوجوی بینالمللی نشن.
تعداد لینکهای داخل صفحه: این که گوگل بدونه لینکهای خروجی از یک سایت طبیعی هستن یا نه٬ به وسیله فاکتورهای زیادی مشخص میشه. اما در کل٬ تعداد لینکهای خروجی از صفحهای که از اون لینک میگیرید٬ نباید خیلی زیاد باشه و باید نسبت اون با محتوا حفظ شده باشه.
پیج رنک اون صفحه: البته در این که دیگه پیج رنک اهمیتی نداره شکی نیس٬ اما بازم یک سیگنال تقریبا تایید شده در افزایش اثر لینک هاست. دقت کنین که پیجرنک به شکل مستقیم روی رتبه شما اثر نمیگذارد٬ بلکه به شکل غیرمستقیم می تونه موثر باشه.
Relations: یکی از مواردی که خیلیها در اون دچار اشتباه میشن٬ بحث رابطههای بین لینکهاست. لینکها نشونهای به نام Rel دارن که می تونیم با اون به موتورهای جست و جو بگیم که از Link Juice و PR juice ما چیزی واسه اون صفحه ببرن یا نه. حال ممکنه که موتورهای جست و جو رتبه اون صفحه رو به دلیل لینکی که شما به اون دادین افزایش دهند٬ اما از پیجرنک شما چیزی واسه اون صفحه نبرده باشن. در حالت عادی احتیاجی نیس که حتما در لینک “rel=”dofollow رو اشاره کنیم. خود لینکها به شکل پیشفرض Dofollow هستن. اما اگه بخوایم اونا رو Nofollow کنیم٬ باید طبق تصویر زیر این کار رو انجام بدیم:
یادمون باشه که لیست فاکتورهای یک لینک خوب به همینجا ختم نمیشه و شاید گوگل دهها عامل دیگه هم داشته باشه.
اشتباهات عادی در مورد بک لینک
بک لینک همون تبلیغات متنیه!
بدیش اینه چیزی که این روزها خیلی اون رو میبینیم٬ افرادی هستن که فکر می کنن بکلینک در همون تبلیغات متنی که اکثرا در سایتهای ایرونی جا افتاده خلاصه میشه و هرکی که اسمی از بکلینک آورد٬ یعنی ماهیانه چند هزار تومن بدیم تا سایتی لینک مارا در بخش تبلیغات متنی خود بزاره! این تعریف غلطه. تبلیغات متنی هم یکی از روشهای خرید بکلینک به حساب میرود که از طرف گوگل مردود اعلام شده و باعث افت و پنالایز سایت شما هم میشه.
بک لینک بده و نباید بک لینک گرفت!
جمله دیگری که بعضی مواقع به گوش خوردهه٬ اشتباه گرفتن معنی اصلی بک لینکه. خود بک لینک به خودی خود بخش مهمی از سئو رو در دست داره. بخشی که بقیه شما رو پیشنهاد می کنن و گوگل این پیشنهادات رو در نتایج جست و جوی خود اثر می ده تا سایت شما رتبه خوبی داشته باشه. حالا چطوری میشه گفت که بک لینک بده؟ با این ماجرا موافقم که بک لینک غیرطبیعی بده٬ اما همه بک لینکها هم که بد نیستن!
هرچه بیشتر بهتر!
دیگه زمان اون که به کمیت فکر کنیم به پایان رسیده و باید کیفیت بیشتر بک لینکها رو در نظر خود قرار دهیم. هرچه کیفیت بک لینک دریافتی بالاتر رود٬ اثر اون روی رتبه سایت شما هم بالاتر میرود. ممکنه با دریافت چند لینک خوب رتبهای کسب کنین که دیگه سایتها با هزاران بک لینک نتونن اون رو بدست بیارن!
رابطه بین صفحات مهم نیس!
با توجه به تستی که انجام دادیم٬ دریافت لینک از صفحات نامربوط می تونه باعث خارج شدن سایت شما از نتایج جست وجوی کلمه کلیدیای که واسه اون سایت خود رو آماده کردین بشه. روبروی٬ با دریافت فقط چند لینک در ارتباط تونستید رتبه یک سایت رو به سرعت افزایش دهیم. در حالتی که واسه سایت شماره یک٬ شاید صدها لینک با کیفیت اما از سایتهای نامربوط گرفته بودیم (این سایت به خاطر لینکهای نامربوط الان در ۱۰۰ نتیجه اول وجود نداره).
حالا چطوری بکلینک بگیریم؟
جواب این سوال رو می تونین با خوندن نوشتههای زیر بدست بیارین:
بک لینک چیه و در بهینه سازی سایت چقدر مهمه؟
در طراحی سایت الان بحث بک لینک به دنبال سئو از مهمترین نگرانیها در دنیای اینترنت به حساب میاد. ضمنا روش مناسبی واسه بازاریابی اینترنتی در مبحث تجارت الکترونیک هست. در این مقاله می خواهیم بگیم بک لینک چیه و در بهینه سازی سایت چقدر مهمه. در اول به تعریف بک لینک میپردازیم بک لینک به پیوندهای گفته میشه که از سایتهای دیگه به سایت شما داده میشه، زمانی که از سایت خود به سایت دیگه پیوند میدید، سایت مقابل از سایت شما بک لینک دریافت کرده.
گوگل به بک لینکها طبق میزان محبوبیت و تعداد اهمیت می ده هر گونه لینک به صفحات شما در سایتها و صفحات دیگه که به وسیله موتورهای جستجو پیدا شه بک لینکه. سایتهایی که بک لینک طبیعی زیاد دارن و ضمنا محتوای جدید و منظم قرار میدن رتبه خوبی دارن.
توجه داشته باشین که بک لینک رو نمیشه از سایتهای با پیج رنک بالا خرید چون گوگل و بقیه موتورهای جستجو قوی خیلی آسون سایتهایی که جهت کسب رتبه بهتر در جستجو اقدام به خرید لینک می کنن رو شناسایی کرده و از رتبه اونا میکاهد. البته باید اینم بگیم که اگه مایلید در یک سایت تبلیغات متنی بدین با Nofollow سازی لینک می تونین دیگه نگران بوجود اومدن مشکلی واسه سایت خود نباشید.
در طراحی سایت ایجاد مطالب جدید و مفید کاربران رو به قرار دادن لینکهای شما در بقیه وبلاگها و سایتها میکنه پس می تونین از شبکههای اجتماعی واسه بک لینک بیلدینگ سالم استفاده کنین. از نشونههای لینک بد میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- لینک شدن کلمه مهم کلیدی سایت: مثلا اگه سایت در مورد سئو هست، در همه جا به کلمه سئو لینک میشه. این لینک غیره طبیعی و بد گفته میشه؛ چون کاربران معمولا اینجور کاری نمیکنن مگه اینکه پولی دریافت کرده باشن.
- لینک شدن سایت در تموم صفحات سایت: اینم یکی از مواردیست که باعث میشه بک لینک به بک لینک بد تبدیل شه؛ چون کمتر مدیر سایتی حاضر میشه لینک کسی رو در تموم صفحات سایت خود قرار بده مگه اینکه پولی دریافت کرده باشه.
- لینک شدن صفحه اصلی سایت: اگه همه به صفحه اصلی شما لینک بدن و به مطالب سایت شما لینک ندهند جای نگرانیست، چون این مورد هم باعث میشه بک لینک به بک لینک بد تبدیل شه.
- لینک شدن سایت شما در سایت نامربوط به موضوع سایت: معمولا کاربران در سایت خود لینکهایی رو قرار میدن که با موضوع وبلاگشون در ارتباط باشه. اگه موضوع سایت شما در مورد بهینه سازی سایت باشه و در اون سایت اسب فروشی رو لینک کنین، طبیعی ست که بک لینک بده.
- لینک شدن سایت در سایتهای کپی بردار و بیکیفیت: همونطور که سایتهایی بیکیفیت خودشون کیفیت زیادی ندارن؛ لینکهایی که از اونا به سایت شما ارسال میشه بده و اگه اون سایتها اسپم باشن حتی باعث میشه در شرایطی به رتبه سایت شما آسیب برسونه.
- لینک شدن سایت به شکل مخفی: لینکها رو قرار میدن تا کاربران ببینند و از اون استفاده کنن. ولی زمانی که لینک مخفی باشه و قابل نمایش نباشه، Backlink غیره طبیعیه.
راههایی واسه دریافت بک لینک رایگان
بخشی از سوالهای روزانه کاربران ازم در مورد این که چطوری واسه سایت خود بک لینک بگیریمه. اینجا راههایی رو به شما آموزش میدیم:
ساخت بک لینک از راه خود سایت
1. اضافه کردن دکمههای پخش در شبکههای اجتماعی به مطالب.
2. با استفاده از call to action ها از کاربران بخواهید که مطالب شما رو به اشتراک بذارن.
3. ساخت لینک داخلی بین مطالب – اضافه کردن لینک داخلی بین مطالب در سایت شما فقط یک روش خوب واسه ساخت لینک نیس، می تونه به نگه داشتن بیشتر بازدید کننده درون سایت شما کمک کنه.
4. از کدهای tynt در سایت خود استفاده کنین. – tynt می تونه زمانی که کاربران مطلبی رو کپی می کنن لینک سایت شما رو در زیر اون اضافه میکنه.
دریافت بک لینک با استفاده از مطالب خاص
1. لیستی از بهترینها بنویسید: به طور مثال ۱۰۰ نویسنده برتر، ۱۰۰ نوشته برتر وبلاگتون و.. این نوشتهها خوب منتشر میشن و می تونین روی اونا حساب کنین.
2. اینفوگرافیکها: اینفوگرافیکها بیشتر از انواع دیگه مطالب به اشتراک گذاشته میشن. این نکته رو در نظر داشته باشین که تصاویر آسونتر به اشتراک گذاشته میشن، چون حرف بیشتری واسه گفتن دارن.
3. چند بار شده که در مورد مطلبی با پیشوند چطوری میتونم …. جست و جو کردین؟ حال چرا مطالب این چنینی نمینویسید؟ مثلا چطوری بازدید سایت خود رو بالا ببریم؟ یا نوشتههای دیگری که به سایت شما در ارتباط هستن.
4. وبلاگ نویسی زنده: این عمل می تونه کاربران زیادی رو به سایت شما بکشونه. مثلا شما به جشنواره اینفوگرافیک فارسی میروید و شروع می کنین صحبتهای مجریها و … رو در وبلاگ خود به شکل زنده مینویسید. کاربران زیادی وبلاگ شما رو به اشتراک می ذارن تا با دوستانشان جشنواره رو دنبال کنن.
5. مصاحبه با بقیه در مورد کاری خودتون.
با استفاده ار شبکههای اجتماعی
1. صفحه خود رو در فیس بوک راه اندازی کنین.
2. وبلاگ خود رو با کاربران به وسیله توییتر گره بزنین!
3. پروفایل خود رو در گوگل+ راه اندازی کنین. استفاده از این شبکه اجتماعی می تونه در افزایش رتبه شما در گوگل به شکل مستقیم موثر باشه!
4. پخش ویدئو در یوتیوب و آپارات (دریافت لینک به شکل غیرمستقیم )
5. جواب دادن به سوالات در سایتهای سوال و جواب.
دریافت بک لینک با استفاده از روشهای سنتی
1. ثبت سایت خود در دایرکتوریهای بزرگ مثل Dmoz و .yahoo directory
2. نظر دادن در دیگه وبلاگها
3. فعالیت در تالارهای گفت و گو.
4. نوشتن پست به شکل مهمان.
5. انشار لینک مطالب خود در سایتهای web2 مثل بالاترین، دنباله، لینک پد.
با استفاده از تولید محصول
1. ارائه کتابهای رایگان به کاربران.
2. راه اندازی پادکست.
3. پخش نرم افزار رایگان.
4. پخش app رایگان.
5 نوشتن مطالب رایگان و آموزش دانستههای خود به کاربران.
آشنایی با عاملهای مختلف واسه بررسی کیفیت بک لینکها
فرقی نداره که متخصص باشیم یا تازهکار؛ بعضی وقتا در مورد بک لینکها به تعداد موهای سرمون سوال داریم. این که از کدوم راه حل واسه جذب و یا ایجاد بک لینکها استفاده کنیم و یا چطوری تشخیص بدیم که چه بک لینکی خوبه و کدوم یکی بد. در این نوشته چند نکته خواهیم گفت که می تونن به شما کمک کنن تا کیفیت یک بک لینک رو حدس بزنین. دقت کنین که این موارد یا سوالات رو کاربران و فعالات بخش سئو پیشنهاد کردهان. هیچ لینکی وجود نداره که همه این موارد رو در کنار هم داشته باشه. پس اونا رو به چشم یک سوهان ببینین که تصور شما رو در مورد بک لینکها شکل میدن.
1. سوالاتی در مورد رابطه موضوعی
از قدیم گفته میشه که رابطه موضوعی بین صفحات و بین سایتها می تونه روی کیفیت اون بک لینک اثر بهسزایی بزاره. پس بهتره موارد زیر رو در نظر داشته باشیم:
این سایت به سایت شما مرتبطه؟
این صفحهای که از اون لینک گرفتین با صفحهای که لینک شده مرتبطه؟
لینکی که گرفتین مربوط به متن درون اون صفحه؟
2. سوالاتی در مورد ارزش انسانی لینکها
این لینک رفرنس یا پیشنهاده؟
این لینک ارزشی رو به متن حاضر اضافه میکنه؟
اگه شخصی روی اون لینک کلیک کرد، ارزشی به او اضافه میشه؟
این لینک باعث بهتر شدن تجربه کاربر از کار با اون سایت میشه؟
3. سوالاتی در مورد کیفیت سایت
محتوای حاضر در صفحهای که می خواهید از اون لینک بگیرین، سالم و بی مشکله؟
آدمها پستهای اون سایت رو نوشتهان یا خودکار تولید شده؟
سایت در شبکههای اجتماعی پروفایل داره؟
سایت به دیگه سایتهای مفید هم لینک داده؟
اطلاعات تماس درون سایت هست؟
4. سوالاتی در مورد ارزش لینک از نظر بازاریابی
این لینک می تونه باعث جذب یک مشتری یا یک همکار شه؟
این لینک می تونه کاربران جدیدی رو به سایت ما جذب کنه؟
این لینک می تونه باعث بیشتر دیده شدن به وسیله دیگه رسانهها باشه؟
این لینک اعتبار مثبتی از نظر برندسازی منتقل میکنه؟
سوالاتی در مورد ارزش سئوی بک لینکها
صفحه قابل دسترس واسه گوگله؟
صفحه به وسیله Metaها noindex یا nofollow شده؟ (اگه محدود شده بود یعنی اثر مثبتی روی سئوی شما نمیگذارد).
این صفحه به وسیله فایل Robots.txt بلاک شده؟
این صفحه ایندکس شده؟
واسه لینک نشونه Nofollow تنظیم شده؟ ) بهتره لینکهای شما Nofollow نباشه، اما اگه هم بود مشکل خاصی وجود نداره).
اگه لینک یک تصویره، واسه اون Alt مشخص شده؟
کلمه کلیدی در متن لنگر یا Anchor text اون لینک هست؟
به شکل مستقیم به سایت شما لینک شده یا به وسیله لینکهای کوتاه که ریدایرکت میشن؟
متن به کار رفته در لینک، طبیعی و نرماله؟
لینک در محتوای صفحه قرار داره؟
تیتر صفحه با موضوع صفحه شما رابطه داره؟
صفحه کمه کم ۵۰۰ کلمه محتوا داره؟
لینک در همه صفحات اون سایت قرار گرفته؟ (نباید اینطور باشه).
تعداد زیادی لینک دیگه در اون صفحه هست؟ (که خوب نیس).
بک لینک:
باید واسه کاربر مفید باشه و به اون ارزشی رو اضافه کنه.
باید به صفحهای که در اون قرار میگیره ارزشی رو اضافه کنه.
باید در آخر باعث بهتر شدن صفحهای که لینک واسه اون دریافت شده بشه.
و باید گوگل بفهمد که این بک لینک، یک لینک مفید واسه کاربران حساب میشه.
همونطور که در اول نوشته گفتم، این سوالات فقط واسه شکل دادن تصور ذهنی شما از یک بک لینک خوبه و فکر نمیکنم لینکی در دنیا وجود داشته باشه که بخواد همه این عوامل در اون دید شده باشه.
چرا نباید بک لینک بخریم ؟
درست تا یه مدت پیش خرید بک لینک کاری طبیعی حساب می شد و همه مدیران سایتها زمانی که سایت شون به وجود میاومد از تبلیغات مختلفی مثل خرید بک لینک از سایتهای رنک ۴ ، ۵ و .. استفاده میکردن. خرید بک لینک به کاری عادی تبدیل شده بود. با این که گوگل در همه راهنماهای خود گفته بود که خرید و فروش بک لینک ممنوعه، اما واقعا هم در بیشتر موارد نتیجه مثبتی داشت و باعث پیشرفت سایتها میشد. اما در سال ۲۰۱۱، گوگل الگوریتم پاندا رو معرفی کرد که بیشتر سایتهای ایرونی ایمیلهایی از راه وبمستر تولز دریافت کردن که به اونا گفته شد لینکهای تبادلی رو حذف کنین. بعد از اون ماجرا، سایتهایی که بک لینک خریده بودن و یا فروخته بودن کم کم شروع به پنالایز شدن کردن و افراد زیادی سرمایههای زیادی رو از دست دادن.
شاید اتفاقات افتاده پس از سال ۲۰۱۱، بزرگترین اتفاقات ممکن در کل تاریخ سئو بود. چون سایتهای زیادی دچار افت رتبه شدن و خیلیها به این خاطر کار و کاسبی خود رو از دست دادن. واسه کسائی که ازم میپرسند چرا نباید بک لینک بخریم؟ مثالی میزنم:
بک لینک رو میشه به اعتبار یک شخص بازاری نسبت داد. زمانی که به یک مغازه میروید و از مغازهدار می پرسین که یک وسیله رو از کجا میتونم تهیه کنم، اونا طبق رابطه دوستی و یا طبق با انصاف بودن فروشنده به شما آدرس یک مغازه رو میدن که از اونجا خرید کنین. یعنی اون شخص به فروشنده معرفی شده اعتماد داره که او رو به شما معرفی میکنه. حال ربطش به خرید بک لینک چیه؟ اعتبار چیزی نیس که بشه با پول خرید، اما تا یه مدت پیش میشد این اعتبار رو از سایتهای بزرگ با قیمت پایینی خریداری کرد. تا زمانی که به وسیله سایتی لینک نشید گوگل به شما رتبه خوبی نمیبده. چون باید افراد مختلف شما رو پیشنهاد دهند که در سئو به لینک دادن مشهوره.
هنوزم میشه بک لینک خرید؟
کسی جلوی شما رو نگرفته که بک لینک بخرین یا نخرید، فقط بدونین که خیلی وقته که گوگل واسه این لینکها ارزش خاصی در نظر نمیگیرد و اکثرا این لینکها اثر منفی می ذارن. البته هنوز تعدادی از سایتها هستن که با این که لینک خریدهان و میفروشن، رتبههای تقریبا خوبی در گوگل دارن. اما میشه این مشکلات رو به باگهایی که در الگوریتمهای گوگل هست ربط داد. وب اونقدر بزرگه که گوگل تا بخواد همه روشهای زیر پا گذاشتن قوانین رو شناسایی کنه زمان زیادی طول می کشه. البته فکر نکنم با لوازم و متخصصین گوگل خیلی طول بکشه تا این مشکلات هم حل شه.
چرا بعضی از شرکتهای سئو میگن بک لینک بخرین؟
هیچکی از پول بدش نمیآید! به ویژه زمانی که از مشتریات پول بگیری تا واسه اونا بک لینک بخری و خودت چندین سایت داشته باشی و پولی خرج نکنی. امیدوارم متوجه منظورم شده باشین.
اگه بک لینک بخریم چه میشه ؟
شاید اولین اتفاق این باشه که رتبه سایت شما به مدت کوتاهی افزایش مییابد، اما بعد از مدت کوتاهی افت میکنه و گوگل به چشم یک اسپمر به شما نگاه میکنه. پس لطفا اعتماد کنین و دیگه بک لینک نخرید و نفروشید.