میزان کلیک click through rate و اثر اون بر رتبه سایت
در دو پارسال، بازار بحث و گفتگو در مورد اثر میزان کلیک بر رنکینگ سایتهای مختلف در رتبه بندیهای گوگل خیلی داغ بوده.
این بحثها زمانی بالا گرفت که بعضی از متخصصان سئو تستهای مختلفی به خاطر بررسی اثر این عامل بر رتبه بندیها انجام دادن و ثابت کردن که میزان کلیک یکی از فاکتورهای موثر بر رنکینگ سایتها میباشه.
این نظریه خیلی منطقی به نظر میرسد، چون که گوگل همیشه اعلام کرده که به دنبال سیگنالهاییه تا بوسیله اونا میزان محبوبیت یک سایت از نگاه کاربران رو نشون بدن و میزان کلیک فاکتوریه که خوب تمایل کاربران واسه ورود به یک وبسایت رو نشون میبده.
به چه دلیل گوگل اعلام میکنه که میزان کلیک یکی از فاکتورهای موثر در رنکینگ سایتها نیس؟
با اینکه میزان کلیک بالا نشون دهنده رفت و امد مثبت کاربران با یک وبسایته اما گوگل، و به ویژه یکی از مهندسان این شرکت به نام Gary Illyses ادعا کرده ان که میزان کلیک رو در الگوریتمهای رتبه بندی گوگل وارد نکرده ان. از اونجا که این عامل یکی از پر سر و صداترین فاکتورهای سئو است، منطقی به نظر میرسد که گاهی وقتا پیامی از گوگل با درون مایه نبود استفاده از میزان کلیک در الگوریتم رتبه بندی منتشر شه تا این فاکتورکمتر مورد توجه کسائی قرار بگیره که به دنبال راههای اسپمی واسه بهبود رتبه سایت خود، با استفاده از بالا بردن غیر قانونی و غیر معمولی میزان کلیک هستن.
میزان کلیک از نگاه گوگل یک عامل رتبه بندی غیر مستقیم به حساب میآید؟
با توجه به بازخورد منفی دریافت شده از طرف گوگل نسبت به میزان کلیک ، بعضی از فعالان سئو باور دارن که میزان کلیک از طرف گوگل مورد استفاده قرار نمیگیرد. اما ضمنا اظهارات دیگری هم از طرف گوگل منتشر شده که نشون میبده این شرکت از عامل میزان کلیک در بعضی وقتا استفاده میکنه.
دلایل ابتدایی مبنی بر استفاده گوگل از عامل میزان کلیک، در ارائهایی که به وسیله یکی از مهندسان این شرکت با عنوان
A Ranking Engineer’s Perspective انجام گرفت، خوب دیده شد. با توجه به این ارائه، میتوان دریافت که با اینکه گوگل میزان کلیک رو به عنوان یک عامل مستقیم در رنکینگ سایتها موثر نمی کنه اما در موارد زیادی از اون بطور غیر مستقیم واسه بررسی کیفیت سایتها و بررسی نتایج نشون داده شده به کاربران بهره گیری می کنه.
ضمنا دیده شده که گوگل هنگام اعمال تغییرات در الگوریتم خود، از عامل میزان کلیک سایتها، واسه بررسی نتایج مورد انتظارش استفاده میکنه. این عامل نشون دهنده بازخورد کاربران نسبت به تغییرات بوده و مشخص میکنه که بهروز رسانی ها تا چه حد تونسته نتایج بهتری رو به کاربران ارائه کنه.
کلا با جمع بندی نقطه نظرات گوگل دور و بر میزان کلیک، به این نتیجه میرسیم که این عامل به طور مستقیم نتایج رو تغییر نمی ده. ضمنا واسه بررسی اینکه دیگه فاکتورهایی که به طور مستقیم روی رنکینگ موثر هستن (مثل محتوا و لینکها )، اثر مثبتی بر نحوه مشارکت کاربران و کیفیت نتایج جستجو دارن یا نه، از میزان کلیک استفاده میشه.
راهکارهای دیگه گوگل واسه بررسی کیفیت نتایج جستجو
همونطور که گفته شد، میزان کلیک، تنها یکی از فاکتورهای مورد استفاده در بررسی کیفیت نتایج به نمایش درآمده واسه جستجوهای کاربرانه.
گوگل همیشه از راه و روشهای متفاوتی واسه بررسی آزمایش های کاربران نسبت به نتایج به نمایش درآمده به اونا، استفاده میکنه. همه این رویکردها بر اساس نظر کاربران حقیقیه. طوریکه از کاربر نظر سنجی میشه که در نتایج به نمایش درآمده جواب مناسبی واسه هدف جستجوی اون وجود داشته یا نه. ضمنا از کاربر خواسته میشه که نظر خود رو دور و بر کیفیت جوابهای ارائه شده به وسیله موتور جستجو رو اعلام کنه.
این نظر سنجیها یک پیام خیلی مشخص داره و اون پیام اینه که افزایش غیر واقعی میزان کلیک یک سایت با روشهای اسپمی، تاثیری در رتبه بندیها نداره. چون که موقع هر بهروز رسانی الگوریتم رتبه بندی، صفحات با توجه به نظرات کاربران (بصورت manual) مورد بازبینی قرار میگیرند و به خاطر این اگه میزان کلیک یک سایت غیر واقعی باشه در این بررسیها سایت رتبه خود رو خیلی سریع از دست میده.
به جرات میتوان گفت که میزان کلیک و آزمایش نظرات کاربران تنها بخشی از تستهاییه که گوگل واسه آزمایش کیفیت الگوریتم خود انجام میبده. ازجمله دیگه فاکتورهای آزمایش کیفیت نتایج جستجو که مورد توجه گوگله، میتوان به میزان دفع کاربر (bounce rate) و مدت زمانی که کاربر در یک وبسایت میگذراند هم اشاره کرد. بررسیها نشون میبده که سایتهایی که کاربران زمان بیشتری رو در اونا سپری میکنه، عموما از رتبه بهتری در نتایج جستجو بهره مند هستن.
لازم به ذکره که با توجه به بررسیهایی که در بالا به اون اشاره شد، نمیتوان گفت الگوریتم گوگل مستقیما سایتهایی رو که کاربران زمان بیشتری رو در اونا میگذرانند رو در رتبه بالاتر قرار میبده. اما این نتایج مشخص میکنه که سایتهایی که کاربران رو بیشتر در خود نگه می دارن خیلی مورد علاقه گوگل هستن.
چطوری (بعضی وقتا) میزان کلیک فاکتوری واسه رتبه بندی حساب میشه؟
علارقم همه گفته های گوگل، تستها و آزمایشاتی که به وسیله متخصصان سئو انجام گرفته، نشون دهنده این حقیقته که گوگل تموم حقیقت دور و بر استفاده از اطلاعات میزان کلیک سایتها رو منتشر نمیکنه. اینجا جاییه که باید طبق نظرات و اظهاراتی که در جوامع سئو میشنویم و اطلاعاتی که از منابع غیر رسمی منتشر میشه، به حدس و فکر درباره میزان اثر میزان کلیک بر پارامترهای موتورهای جستجو بدیم.
در اعلام نظری که در ماه مارس ۲۰۱۶ از Andrey Lipattsev به عنوان یکی از اعضای گوگل منتشر شد، خوب مشخص شد که در الگوریتم گوگل، یک عامل رتبه بندی موقت هست که عناوین و جستجوهای محبوب رو شناسایی کرده و پس از اون با توجه به سیگنالای اجتماعی و رفتار کاربران به رتبه بندیهای صفحات میپردازد.
حالا میدانیم که گوگل در تلاشه تا محتواهای تازه رو در رتبه های بالا در اختیار کاربران خود قرار بده و این الگوریتم خیلی به الگوریتم تازگی (freshness algorithm) که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، شباهت داره.
چیزی که میتوانیم به طور خلاصه از گفته های بالا برداشت کنیم:
۱- اول اینکه دیده شده که در بعضی موارد میزان کلیک در رتبه بندیها، تاثیری فوری و موقت گذاشته. به احتمال زیاد الگوریتم جستجوی گوگل به گونه ایه که در اول موضوعات و سرتیترهای پرطرفدار رو شناسایی و رتبه بندی میکنه و بعد با توجه به بازخورد کاربران و نحوهی رفتار اونا با این رتبه بندی ابتدایی، رنکینگ رو بهینه می کنه. در مراحل ابتدایی رتبه بندیها میزان کلیک در نقش یک عامل موثر بر رتبه بندیها، اجرای نقش میکنه.
۲- دوم اینکه گوگل از عامل میزان کلیک به خاطر بررسی کیفیت نتایج ارائه شده به کاربران بهره گیری میکنه. این موضوع با اینکه بر همه نتایج ارائه شده به کاربران اعمال نمیشه اما روشای خیلی مناسب واسه کنترل نتایج ارائه شده به وسیله موتور جستجو به حساب میآید. طبق نتایج بدست اومده، گوگل درصدده تا الگوریتم خود رو با محوریت لینکها، محتوا و … بهبود بده. در این روش، میزان کلیک بصورت غیر مستقیم در نتایج اثر داره.
۳- سوم اینکه گوگل از میزان کلیک واسه شخصی سازی نتایج واسه کاربران استفاده میکنه. نگاه به شخصی سازی کمی با دیگه عوامل متفاوته. گوگل همه رفتارهای کاربران رو از راه حساب گوگل اونا رصد کرده و علایق اونا رو ردیابی میکنه. بهترین راه واسه یافتن این علایق، ردیابی لینکهاییه که یک کاربر روی اونا کلیک کرده و وارد صفحه مربوط به اون شده. حال اگه با هر ترفندی بتونین میزان کلیک سایتتون رو افزایش بدید، شانس نمایش سایتتون در شخصی سازی نتایج به وسیله گوگل به مقدار قابل توجه ای بالاتر خواهد رفت.
چطوری میتوان میزان کلیک سایت رو بهبود بخشید؟
روشنه که مشارکت بیشتر کاربر و فرستادن کاربران به وبسایتهای هدف مهمترین خواسته گوگل به حساب میرود. واسه همین بهبود میزان کلیک سایت چیزی خیلی لازم به نظر میرسد چراکه با این کار گوگل قانع میشه که سایت شما از محبوبیت کافی پیش کاربران بهره مند بوده و گوگل میتواند کاربران دیگه رو به طرف اون هدایت کنه. داده های Search Console در مورد میزان کلیک معتبر ترین و قابل اعتماد ترین دادهها در این رابطه بشمار می آیند و بهتره در بررسیها و آنالیزهای خود از اطلاعات این پایگاه معتبر استفاده کنین.
بهترین روشها واسه بهینه سازی سایت به خاطر افزایش میزان کلیک
فرض کنین که الان میخواهید صفحه ای از سایت خود رو واسه یک کلیدواژهی خاص بهینه سازی کنین. به این منظور در ادامه چند اقدام واسه بهبود میزان کلیک سایت به شما پیشنهاد شده:
- کلیدواژه هایی رو که میزان کلیک صفحه واسه اونا پایینه رو در تگهای عنوان صفحه بگنجانید. میتوانید لینکها و عناوین خود رو با عناوینی که الان رتبه بالایی در رنکینگ دارن، مقایسه کنین. بهبود عناوینی که کاربران با اونا روبرو میشن همیشه کمک می کنن تا میزان کلیک بالاتر برود. روشنه که اگه عنوان یک لینک واسه کاربر جذاب باشه کاربر به طرف اون کشیده شده و تمایل داره تا روی اون لینک کلیک کنه.
- توضیحات متا رو به خاطر گنجاندن کلیداژه های هدف بهینه کنین تا میزان کلیک واسه اون کلیدواژهها بالاتر برود. در نمایش نتایج جستجو این کلیدواژهها بصورت برجسته در توضیحات مشخص می شن که این موضوع شانس کلیک رو واسه لینک بالا می برن. بهتره که هر توضیح متا رو با توجه به محتویات اون صفحه بهینه کرده و از تولید یک توضیح کلیشهای و تشکیل شده از چند عامل نامرتبط با موضوع صفحه پرهیز کنین. میتوانید واسه درک درست از این موضوع چند جستجو انجام بدین و به توضیحات متای صفحات پرطرفدار دقت کنین.
- کلمات و عبارات کلیدی هدف رو در URLها بگنجانید. این کار مثل چیزی که در مورد توضیحات متا به اون اشاره شد، باعث میشه کلیدواژه ها برجسته شده و شانس کلیک بالاتر برود.
- از نشونه گذاریهای صفحه (موجود در org) استفاده کنین تا لینکهای شما در نتایج از ریچ اسنیپتها بهره مند شن. ریچ اسنیپتها به کاربران انگیزه بیشتری میدن تا روی لینک شما کلیک کنه. به ویژه اگه این نشونه ها بازخورد بالا العاده بازدیدکنندگان سایت شما رو به کاربران نشون بدن. اثر پنج ستاره طلایی در زیر لینک سایت شما بر جلب توجه کاربران و افزایش میزان کلیک بالا العاده.
پس از اونکه از پیشنهاد های بالا در بهبود سایتتون بهره گرفتید، بررسی کنین که ترافیک ارگانیک سایتتون چه تغییری کرده. بعد با توجه به بازخورد کاربران نسبت به تغییرات سایت، این تغییرات رو بهینه کنین تا به بالاترین میزان کلیک مورد انتظار خود دست پیدا کنین.
سخن آخر
کلا میتوان گفت میزان کلیک فاکتوریه که به وسیله گوگل به راههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج تستهای مختلف نشون دادن که این عامل هم بصورت مستقیم و موقت و هم بصورت غیر مستقیم بر تغییرات نتایج جستجوها اثر میذاره.
Paul Haahr یکی از اعضای شرکت گوگل، اعلام کرد که همیشه واسه بررسی کیفیت نتایج به نمایش درآمده واسه کاربران، گوگل از عامل میزان کلیک استفاده میکنه. همونطور که در گفته های بالا نشونه و از اونجا که این عامل میتواند ترافیک ارگانیک سایت رو بالا ببره، باید همیشه موقع بهینه سازی سایت به اون توجه ویژهای داشته باشین.
علاوه بر توجه به میزان کلیک، نیازه تا یک سئوکار آگاه باشه که هنگامی یک سایت از دید فنی اهداف اصلی صاحبان خود رو برآورده میکنه که دارای محتوایی بالا العاده و لینکهای خیلی با کیفیت هم باشه. ضمنا نیازه که زمان زیادی واسه تفکر دور و بر بهتر شدن تجربیات کاربران در سایت (user experience) صرف شه چون که هرچه این عامل بیشتر مورد توجه قرار داده شه، محبوبیت وبسایت بیشتر شده و کاربران با اقبال بیشتری به طرف سایت می آیند و همه اینا در آخر باعث بالاتر رفتن رتبه سایت و افزایش ترافیک ارگانیک سایت میشه.
آخر ازتون خواسته میکنیم که نظرات و تجربیات خود رو در مورد بهبود میزان کلیک سایت در بخش نظرات این مقاله کامنت کنین تا دور و بر اونا به بحث و گفتگو بدیم.
چند راه حل راحت واسه افزایش سرعت بارگذاری سایت
سرعت بارگذاری سایت اثر خیلی زیادی در موفقیت و رضایت کاربران اون سایت داره. کاربران اینترنت به سایتهایی که با سرعت کمی بارگذاری می شن علاقه ای ندارن و ممکنه از این سایتا خارج شن و به سایت دیگری مراجعه کنن. پس سرعت بارگذاری سایت یکی از فاکتورهای رنکینگ موتورهای جستجو حساب می شه و در صورتی که بتونین سایتی با سرعت بالا به کاربران خود ارائه کنین رتبه بهتر و بالاتری در موتورهای جستجو دارید و سرعت سایت در سئو و بهینه سازی سایت موثر هستش. یکی از دلایل محبوبیت موتور جستجوی گوگل نسبت به بقیه موتورهای جستجو سرعت بالای بارگذاری سایت و نتایج ارائه شده به وسیله اینه که گوگل رو از بقیه موتورهای جستجو جدا می کنه.
واسه اینکه سایت شما با سرعت بیشتری بارگذاری شه راهکارایی هست که با انجام اونا سرعت سایت شما تا حد زیادی افزایش پیدا می کنه.
این راه کارا عبارتند از:
استفاده از سرورای مجازی و اختصاصی
میزبانی سایت شما اثر خیلی زیادی درسرعت سایت شما داره. پس بهتره واسه سایت خود هاستی معتبر با منابع بالا بخرین تا با آرمش خاطر بیشتری به فعالیت خود ادامه بدید. هاستای معمولی بین چندین سایت به اشتراک گذاشته می شن که معمولا به دلیل اشتراکی بودن منابع سی پی یو و رم سرور بین تعداد زیادی سایت، سرعت پایینی دارن و باعث کندی سایت میشه. جهت افزایش سرعت سایت یکی از راهکارایی که پیشنهاد می شه استفاده از سرور مجازی یا اختصاصیه که در مقایسه با هاستای اشتراکی سرعت خیلی بالاتری دارن. معمولا هزینه مربوط به هاستای اشتراکی سالیانه حدود ۱۰۰ هزار تومن و هزینه مربوط به سرورای مجازی و اختصاصی از ماهیانه ۱۰۰ هزار تومن شروع می شه که این فرق قیمت به دلیل اختصاصی بودن و منابع در دسترسه.
فشرده سازی فایلای خروجی سرور
الان سرورها این توانایی رو دارن تا خروجیای یک سایت رو به شکل فشرده به مرورگرها ارسال کنن تا مرورگرها این خروجیای فشرده شده رو بخونن. استفاده از فشرده سازی اثر خیلی مثبتی در سرعت لود شدن سایت داره.پیشنهاد می شه Gzip رو روی سایت خود فعال سازی کنین تا خروجیا از طرف سرور به مرورگر کاربر به شکل فشرده ارسال شه.
فشرده سازی فایلای آپلود شده
یکی دیگه از روشای افزایش سرعت سایت فشرده سازی فایلای HTML، CSS و Java Scriptه تا حجم کمتری داشته و پهنای باند کمتری از سرور شما رو مصرف کنه. انجام این روش اثر خیلی زیادی روی سرعت بارگذاری سایت داره. البته فشرده سازی فایلای خود رو زیر نظر متخصص انجام بدین تا فشرده سازی باعث بروز مشکل در استانداردهای W3C سایت شما نگردد.
استفاده از کش(cache)
سیستم کش سایت رو در زمانای خاصی ثبت می کنه و در زمانایی که دسترسی به سایت ممکن نیس سایت کش شده رو به کاربر نمایش میده که انجام این کار در کنار اونکه در استفاده سایت از منابع رم و سی پی یو سرور صرفه جویی می کنه باعث افزایش سرعت سایت می شه. فعال سازی کش روی مرورگر باعث می شه تا در صورتی که کاربری سایت رو نگاه کرد در ورود بعدی نسخه ذخیره شده سایت رو نگاه کنه و سایت دوباره بارگذاری نگردد.
بهینه سازی تصاویر
یکی دیگه از روشای افزایش سرعت سایت استفاده از تصاویر بهینه سازی شده و کم حجم موقع طراحی سایت یا قرار دادن پستی در سایته که انجام این کار مدت زمان بارگذاری سایت رو خیلی کاهش میده. در بعضی موارد بهینه سازی تصاویر وب سایتی باعث شده سرعت بارگذاری سایت تا دو برابر زیاد شه.
ابزارای بررسی سرعت سایت
واسه بهینه سازی موارد مربوط به سرعت بارگذاری سایت میشه ازابزارای آنلاین زیادی کمک گرفت. معروفترین وسیله ها عبارتند از :
- GTMetrix
- Google PageSpeed Insights
- Pingdom
گرافیک سایت
بعضی از قالبای سایت گرافیکی تر از بقیه قالب هاس و در کل زمان بیشتری می بره تا این نوع قالبا لود گردند. بهتره قالب خود رو از بین قالبای سایت متوسط گرافیک و کم گرافیک انتخاب کنین. با انتخاب قالب کم گرافیک سرعت سایت خود رو در حد قابل توجه ای بالا میبرین. البته سبک قالبای امروزی عوض شده و استفاده از تصاویر مد شده که معمولا حجم بالایی دارن.
افزایش سطح ایمنی سایت
افزایش ایمنی سایت می تونه باعث افزایش سرعت سایت شما هم شه چون که وسایل تخریب کننده نمی تونن به سایت شما دسترسی پیدا کنن و اینطوری منابع سایت شما به هدر نخواد رفت. ایمن سازی سایت نه تنها باعث تضمین کارکرد سایت می شه بلکه اثر خیلی مطلوبی روی سرعت بارگزاری سایت شما داره.